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Frequently Asked Questions:  
Exempting Fully Immunized Employees from the Single Site Limitation in O. Reg. 

146/20: Limiting Work to a Single Long-Term Care Home under the Reopening 
Ontario (A Flexible Response to COVID-19) Act, 2020 

 
 
Q. What changes have been made to the rules regarding employees working at 
only one home? 
 
A. Recognizing the effectiveness of the COVID-19 vaccines and the provincial 
immunization program that prioritized long-term care home residents, staff and 
caregivers, an employee of a long-term care provider who is fully immunized against 
COVID-19 is now able to work in more than one LTC home, health care setting or 
retirement home (unless otherwise directed by a local medical officer of health) as per 
O. Reg. 146/20. The high aggregate uptake of COVID-19 vaccines in the long-term care 
sector has led to significant reductions in the number of new cases and outbreaks, 
creating an environment where this change can be made safely to support additional 
staff capacity in homes. 
 
It is recommended that fully immunized employees work in a single, consistent cohort in 
each of the homes where they work. Long-term care homes should have policies 
regarding staff cohorting and maintain a current list of staff who are:  

• Fully immunized (as described in O. Reg. 146/20); and  
• Working in multiple homes.  

 
Existing restrictions on work locations will continue to apply to partially vaccinated and 
unvaccinated long-term care home employees as per O. Reg. 146/20.  
 
 
Q. What is meant by “fully immunized”? 
 
A. Under O. Reg. 146/20, “fully immunized” means a person has received the total 
number of required doses of a COVID-19 vaccine approved by Health Canada and it 
has been at least 14 days since they received their final dose of the COVID-19 vaccine. 
 
 
Q. Who are included as “employees” for the purposes of this change? 
 
A. O.Reg. 146/20 applies only with respect to long-term care home employees who 
perform work in a long-term care home operated or maintained by the long-term care 
provider, as defined under the Long-Term Care Homes Act, 2007. As such, this change 
is only relevant to an employee of a long-term care home licensee. 
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Q. What does “unless otherwise directed by a medical officer of health” mean?  
 
A. Per O. Reg. 146/20, local medical officers of health have the discretion to direct that 
employees of a long-term care provider cannot work in more than one LTC home, 
retirement home or other health care setting, even if they are fully immunized. This 
direction does not need to be exercised through a section 22 order under the Health 
Protection and Promotion Act. 
 
 
Q. When does this change for fully immunized employees take effect?  
 
A. The change to O. Reg. 146/20 with respect to an employee who is fully immunized 
against COVID-19 came into effect on April 23, 2021. 

 
Q. Where can I find the relevant regulatory amendments on employees working at 
a single site? 
 
A. O. Reg. 146/20 (Limiting Work to a Single Long-Term Care Home) under the 
Reopening Ontario (A Flexible Response to COVID-19) Act, 2020, has been amended 
to permit fully immunized employees to work at more than one long-term care home, 
health care setting or retirement home. The amending regulation is available on e-laws 
at the following link: https://www.ontario.ca/laws/regulation/r21309 
 
 
Q. Are employees required to disclose whether they are fully vaccinated? 

While O.Reg. 146/20 does not require employees to disclose their vaccination status to 
an employer, employers (i.e., long-term care home providers) may request this 
information to determine whether an employee is fully immunized in order to enable that 
employee to work in more than one long-term care home, retirement home, or other 
health care setting. Licensees are responsible for ensuring that any collection of 
immunization status complies with all applicable laws and may seek legal advice on this 
topic. If proof of vaccination is not provided to the employer, the employer may assume 
the employee to be unvaccinated.  
 
 
Q. Are employees required to disclose which other long-term care homes or other 
health care settings they are working at?  
 
A. O.Reg. 146/20 does not require employees of long-term care licensees to disclose 
their places of employment to their employer, nor to the ministry itself. However, 
exercising the exemption in O.Reg. 146/20 would reasonably mean the employer needs 
to confirm the employee is eligible for the exemption. Both employees and the employer 
may wish to seek independent legal advice.  
 

https://www.ontario.ca/laws/regulation/r21309
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Q. What are the testing requirements for staff that work at more than one 
location? 
 
A. To ensure the safety and well-being of residents and employees, long-term care 
homes must comply with all applicable policies and directives to prevent transmission of 
COVID-19. Testing requirements are set out in the Minister’s Directive: COVID-19: 
Long-Term Care Home Surveillance Testing and Access to Homes (dated May 21, 
2021), which requires that licensees must ensure that all staff, caregivers, student 
placements, and volunteers working in or visiting the home take Antigen Tests or PCR 
Tests in accordance with the direction, frequency, and timing described in the Minister’s 
Directive.  
 
Surveillance testing is intended to help prevent the spread of COVID-19 within homes 
by ensuring that individuals entering the home can be screened simply and quickly and 
that positive COVID-19 cases that may otherwise be missed are identified. 
 
Recognizing that homes (and other health care settings) have different models and 
potentially different testing frequency requirements, staff and homes will need to work 
together to determine how a result for a test performed at another site will be verified 
and recognized.   
 
 
Q. What are the requirements for employees should one of the homes they work 
for be in an outbreak? 
 
A. Directive #3 for Long-Term Care Homes under the Long-Term Care Homes Act, 
2007 gives local public health units the authority and discretion to coordinate outbreak 
investigation, declare an outbreak based on their investigation, and direct outbreak 
control measures. This includes defining the outbreak area and where outbreak 
measures must be applied (e.g., a single affected unit vs. the whole home), testing and 
isolation of residents and staff, as well as declaring the end of an outbreak. 
 
If a long-term care home employee works in more than one long-term care home, health 
care setting and/or retirement home, and an outbreak is declared at that home and/or 
other health care setting, the employee should continue to work in only one location to 
minimize the potential spread of infection from one home to another. The employee 
should notify both employers and follow the direction of the local public health unit.    
 
 
Q: How can a fully vaccinated long-term care employee who works at multiple 
homes address conflicting scheduling by multiple employers? 
  
A: O.Reg. 77/10 under the Reopening Ontario (A Flexible Response to COVID-19) Act, 
2020 permits health service providers (as per the meaning in the Connecting Care Act, 
2019) to take, with respect to work deployment and staffing, any reasonably necessary 

https://www.ontario.ca/page/covid-19-long-term-care-home-surveillance-testing
https://www.ontario.ca/page/covid-19-long-term-care-home-surveillance-testing
https://www.ontario.ca/laws/regulation/200077
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measure to respond to, prevent and alleviate the outbreak of COVID-19. Without limiting 
the generality of the Regulation, and despite any other statute, regulation, order, policy, 
arrangement, or agreement, including a collective agreement, this permits long-term 
care home operators to identify staffing priorities and develop, modify and implement 
redeployment plans, including redeployment of employees, changing assignments and 
shift schedules.  
  
The Ministry of Long-Term Care encourages employers to take reasonable steps to 
revise scheduling in cases when potential conflicts in scheduling arise among fully-
vaccinated staff. Long-term care employees impacted by scheduling conflicts should 
notify their employers about the issue as soon as possible to ensure employers can 
address these concerns promptly. 
 
 
Q. Can an employee be disciplined or dismissed by an employer if they refuse an 
offer to return to work at a second home they had previously been prohibited 
from working at? 

A. Employees have the right to take unpaid, job-protected infectious disease emergency 
leave if they are not performing the duties of their position because of specified reasons 
related to a designated infectious disease. This leave is available to all employees who 
are covered by the Employment Standards Act. Employers cannot threaten, fire or 
penalize an employee in any other way because the employee took or plans on taking 
an infectious disease emergency leave. 

The Ministry of Long-Term Care cannot provide legal advice to licensees or staff on any 
matter, including regarding whether infectious disease emergency leave applies to fully 
immunized staff based on the recent amendments to O. Reg. 146/20. Licensees, as 
employers, and staff, should consult legal counsel and their collective agreements to 
determine their legal rights and responsibilities. 
 


